top of page

Pälsvård

Trimning av Griffon Bruxellois och Griffon Belge

Denna text är skriven av Ingrid Raij, kennel Inras, min mentor och förebild.

Bilder kommer senare

Trimning eller strippning gör man för att ta bort all mogen, död päls. All plockning sker med tummen och pekfingret, dra/ryck medhårs.


Traditionellt säger man att en griffon skall trimmas två gånger per år och dessemellan skall man hålla efter öron, ovanför nosen, akterspegel och runt tassar.


Vill man arbeta med att pälsen skall bli så bra som möjligt, kräver det lite mer arbete än att bara plocka ner hunden två gånger om året och sedan låta den växa igen. Med den metoden kanske pälsen är lagom att ställa ut under två-tre månader. Plockar man igenom pälsen kan utställningsperioden förlängas. Eller om man helt enkel vill att hunden skall se snygg och välvårdad ut.


De partier som ska ha lite längre päls plockas först och efter ett par veckor plockas resten. Tidsintervallet får man lista ut efter den egna hundens pälsväxt.


Efter det man har trimmat kommer mer päls fram, de stråna skall också bort. Vill man ha en mycket jämn och fin päls plockar man igenom hela pälsen med den tidsintervall som passar den enskilde hundens päls. Låt oss säga var tredje vecka. Alla strån som sticker fram och som är längre och ljusare skall bort. All ljus ull skall också bort.


Ju mer noggrant och ofta som man plockar blir pälsen bättre, dvs strävare och kanske också rödare.


Ögonen skall vara runda och stora, det är då viktigt att plocka från inre ögonvrån och ovanför nostryffeln. Detta skall göras regelbundet, håret skall alltid hållas kort, för att inte irritera ögonen. Jag tar långt ned på hårstråna med pekfingernageln mot tummen och segdrar. Alltså en annan teknik än på övriga kroppen. Klipp ej! Möjligtvis använd en pincett


Öronen skall hållas i kort päls, i synnerhet öronkanterna. Plocka rent från hår i örongången.


Om man inte har trimpuder så använd potatismjöl på fingrarna. Klipp inte pälsen inne i örat för då kan det bli för tätt i örongången. Pälsen i öronöppningen, övergången från kind till öra skall vara kort.


Skallen kan plockas många gånger för att det skall bli så tät och röd päls som möjligt.


Från ögats yttervrå kan man ana en eylinjer bort till nedre delen av örat. All päls ovanför den linjen skall plockas. Ca en cm nedanför örat och mot skägget plockar jag också.


Huvudet skall ge ett runt intryck och därför måste skägget putsas. Börja mitt på hakan och plocka åt respektive sida allt hår som är långt. Syns när man kammar och har lite ljus bakom.


Alla långa hårstrån dras bort. Kamma, titta och plocka.


Plocka halslinjen, där pälsen från undersidan möter pälsen från ovansidan av halsen, så att den är så kort som möjligt. Detta för att halsens linje skall synas. Halsens undersida och förbröst skall vara kort.


Frambenen skall plockas hela tiden. Kamma eller borst uppåt från tassen och dra ljusa långa strån. När jag har gjort en grundplockning fortsätter jag varje vecka på detta sätt, så blir benhåret tätt och fint. Se efter så att ingen päls sticker ut så att hunden ser ut att ha utåtvridna armbågar. Tassen skall vara så rund och kattlik som möjligt. Plocka kanten runt så att pälsen håller sig kort.


Klipp klorna var och varannan vecka så att de kan bli så korta som möjligt. Fila gärna med en vanlig fotfil tills pulpan anas.


Magen är ett ömtåligt område. Plocka så mycket som möjligt, men på mjuka delen av magen där håret ofta är ljusare och mjukare, isynnerhet vid ljumskarna tycker jag man kan klippa.

Helst med en effileringssax för det blir snyggast.


Akterspegel skall vara kort. Hur jag gör där beror på pälskvaliten. Går det att plocka, trots protester, gör jag det. Annars klipper jag med effileringssax, i synnerhet runt anus så att det ser snyggt ut.


Runt vulva klipper jag med en vanlig sax så att tiken har lätt att hålla sig ren.


Håret på penis klipper jag med effileringssax och ser till att pälsen runt urinöppningen är ganska kort. Några mm kan pälsen vara.


Vissa hanhundar har problem med gul flytning, då får man hålla efter och torka rent med fuktat hushållspapper. Den finns sköljmedel för hundar som man kan använda några gånger. Är det mycket tjockt och gult kanske hunden behöver ett veterinärbesök och medicin.


Ett tips är att pröva AE-olja från Ann-Marie Hammarlund och ge hunden en period. Hon har märkt ett samband med A-vitaminbrist och flytningar hos hundar och även rinnande ögon. Med AE-olja brukar besvären försvinna.


Svansen tycker jag är den mest svårplockade delen av hunden. Svansen skall ju vara så jämn som möjligt och utan en lång tipp. Dra några strån i taget. Pälsen sitter ofta hårt.

Utrustning


Var håller jag till? Beror på. Framför TV, på golvet, i trädgården eller i skogen.

Det är om jag har en igenvuxen hund. Allt annat sker på trimbordet. Viktigt att ha ett bord i lagom höjd och med en gummimatta så att hunden står stadigt. Efter många år köpte jag ett trimbord och det är toppenbra. En enkel dörrmatta från IKEA, finns för en tia eller liknande är också bra att ha.

Några stålkammar, själv föredrar jag Spratt’s kammar nr 70, 73 och 71.

En skall vara fin och tät med korta piggar, en medium och en grov.

Borste av naturborst, finns ofta på parfymavdelningar.

En ryktsten, på hästavdelnigen. Den har jag för att dra bort ludd och lös päls.

Trimpuder/potatismjöl

Klotång

Fotfil för människor, gärna liten och med lite böjt skaft.

Om du klipper för kort så att det blöder går det bra att stoppa blodet med potatismjöl eller speciellt medel, quick-stop.


Titta pÃ¥ nÃ¥gra bilder av griffoner som är snyggt iordninggjorda och ha som förebild och inspiration.  

Med tålamod kommer man långt!


Det skulle aldrig falla mig att tillrättavisa en valp eller unghund när jag plockar. Efter ett tag så tröttnar de och lugnar sig. En vuxen hund får däremot finna sig att bli tillrättavisad om den krånglar.

En snyggt iordninggjord päls!

 

Copyright Therese Svensson, Purpleteam's 2024

bottom of page